Mobile First Extreme

Tavoitteet ja konsepti

Millainen uutispalvelu voisi olla, jos se mietitään juuri tietylle kohderyhmälle? Mitä jos palveluun ei tehdä peräjälkeen kompromisseja, joita ristiriitaiset tarpeet ja laajojen käyttäjäsegmenttien huomioiminen usein palvelusuunnittelulta vaativat? Päätimme kokeilla. Lopputuloksena syntyi jatkuvasti parasta palautetta saava palvelumme.

Yle Mobiiliuutiset on tehty aktiivisesti uutisia seuraaville ihmisille, joiden mielestä uutispalvelun tärkein ominaisuus on vain ja ainoastaan näyttää se, mitä maailmalla tapahtuu. Kikkailujen sijaan nopeutta, yksinkertaisuutta ja toimivuutta myös muillakin kuin viimeisimmillä älypuhelimilla. Tämä palvelu ei aiheuta kohderyhmässään wow-efektiä näyttävällä designilla. Ihastus tulee siitä, että se vaan toimii ja nopeasti.

Toteutus

Mobiiliuutiset on alun perin beta-projekti, jossa suunnittelun lähtökohtana oli äärimmäisyyksiin viety mobiilioptimointi. Palvelun käyttöliittymä on suunniteltu siten, että tekninen toteutus voidaan tehdä mahdollisimman tehokkaasti. Sivulatauksien määrä on minimoitu. Palvelu sekä latautuu nopeasti että toimii käytössä äärimmäisen vikkelästi huonommillakin yhteyksillä ja hitaammilla laitteilla. Tuloksena on tietääksemme uniikki lopputulos.

Hyvä vastaanotto, kasvava käyttömäärä ja käyttäjien aktiivisuus jatkokehitysideoinnissa saivat meidät viemään palvelun kokeilusta tuotantoon. Emme kuitenkaan halunneet tuoda Mobiiliuutisten käyttöliittymää osaksi responsiivista pääuutissivustoamme, koska haluamme kehittää palvelua edelleen juuri tietyn kohderyhmän tarpeisiin.

Tulokset

Julkaisimme Mobiiliuutiset kesäkuussa 2012. Palvelun mobiililaitekäyttömäärä on kasvanut vuoden 2012 aikana pariinsataan tuhanteen viikkokäyntiin.

Mobiiliuutisten käyttäjät viettävät yle.fi/uutiset-palveluumme verrattuna jopa 25% enemmän aikaa palvelussa jokaisella käyntikerralla. Tulos on hämmästyttävä. Mobiiliuutisten kävijät viettävät siis sisältöjemme parissa pidempiä aikoja kuin isoilta ruuduilta pääpalvelua käyttävät ihmiset.

Palvelun osoite

m.yle.fi/uutiset

Kategoriat

Paras mobiilipalvelu

Suunnittelu ja tuotanto

Aki Kekäläinen, Yle
konsepti ja käyttöliittymä

Juha Kiiskinen, Yle
graafinen suunnittelu

Lassi Seppälä, Yle
toteutus ja käyttöliittymä

Asiakas

Yle